06.09.2019

Asiajohtaja, ihmisjohtaja vai merkityksellisen työn johtaja?

Petteri Kilpinen
Johdon valmentaja

Oletko pohtinut, mikä on se draiveri, joka ohjaa sinua työelämän valinnoissa? Siis pohjimmiltaan.

Eräässä tutkimuksessa kartoitettiin millenniaalien mielipiteitä työpaikan valinnassa. Iso osa vastaajista piti tärkeimpinä motivaatioinaan mahdollisuutta vaikuttaa yhteiskunnan ja asuinpaikan asioihin. Sama asenne näkyy Slush-tapahtumassa.

Selvää on, että työn merkityksellisyys on työelämän uusimmalle sukupolvelle erityisen tärkeä asia. Itse asiassa työn merkityksellisyys on tärkein yksittäinen tekijä pysyvyyden ja innostumisen kannalta. Mutta miten merkityksellistä työtä johdetaan?

Puhu ihmistä ja tunnista, mikä motivoi

Useimmissa yrityksissä johtajat ymmärtävät työntekijöiden motivoinnin tärkeyden. Työn merkityksellisyyden kannalta oleellista on kuitenkin ymmärtää ihmisen syvällä olevia tarpeita. Viestintätaidoista ja läsnäolosta puhumattakaan.

Toisinaan johtajien viestintä on niin epäselvää, ettei se kohtaa työntekijöitä millään tasolla. Strategioiden, visioiden ja missioiden kehittämiset eivät tavoita sitä, mikä on työntekijöille oikeasti tärkeää.

Merkityksellinen työ kertoo työntekijälle, mitä hyvää hän on tekemässä osana työyhteisöään. Ja minkälaisia vaikutuksia sillä on koko yhteiskuntaan. Tämä kannattaa pitää mielessä johtamisviestinnässä.

Entä palkka, eikö sillä ole mitään väliä? Totta kai on. Jokainen tarvitsee myös ulkoista tunnustusta. Riskinä kuitenkin on, että kannustamalla pelkästään rahalla saa ihmiset motivoitumaan rahasta mutta ei itse työstä ja sen sisällöstä.

Aivot tykkäävät jaetusta ilosta

Ihminen on pohjimmiltaan sosiaalinen olento. Motivaatioon ja mielihyvään liittyvät aivoalueet aktivoituvat eniten silloin, kun myös kaveri saa palkinnon. Aivotutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopistosta alleviivaa, että vanha sanonta ”jaettu ilo on kaksinkertainen ilo” näyttää pitävän paikkansa myös aivotutkimuksen näkökulmasta.

Mitä tämä tarkoittaa työelämän kannalta?

Yksi keskeisistä työelämän muutoksista on se, että verkottumistaidoista on tullut ydinosaamista. Yksilön kannalta tärkeää on löytää omat ihmiset. Ne, joiden kanssa työskentely synnyttää rikastavaa vuorovaikutusta eli jaettua älyä.

Tämä liittyy myös työn merkityksellisyyteen.

Jonkin aikaa sitten sain olla mukana tekemässä Fortumin kuluttajamyynnille toteutettua Leijonaliiga-konseptia. Kyseessä oli nuoria myyjiä, joista moni oli vasta ensimmäisessä työpaikassaan. Hyvän työsuorituksen kannalta moni asia elämänrytmistä lähtien oli näillä nuorilla vielä vähän vinossa.

Konseptissa jokaisesta myyntipisteestä tehtiin joukkue, joka kilpailee muita myyntipisteitä vastaan. Jokaista myyjää mitattiin pistepörssissä, mutta suurin kunnia tuli aina joukkueen menestyksestä. Leijonille rakennettiin ravintosuositukset, liikuntaohjelmat ja ohjeet riittävän levon merkityksestä. Toisin sanoen Leijonia kohdeltiin kuin huippu-urheilijoita, sillä heidän haluttiin tekevän huippusuorituksia.

Tämä kaikki johti hämmästyttäviin tuloksiin. Leijonat kokivat työnsä poikkeuksellisen merkitykselliseksi, poissaolotunnit olivat alhaisia ja vaihtuvuus pieneni. Entä myyntitulokset? Ne kasvoivat uusiin ennätyksiin.

Mitä itse opin tästä? Henkilökohtainen kasvu syntyy kyvyistämme osallistua toinen toistemme menestykseen. Se tuo työhön merkityksellisyyden tunteen. Parhaassa tapauksessa se johtaa koko organisaation kasvuun ja menestymiseen.

Lähteenä olen käyttänyt kirjaani Inspiroitunut. Miten johtaa ja menestyä muuttuvassa työelämässä? Docendo Oy, 2017.

Tee maksutta Virta-hyvinvointitesti, jolla arvioit elämäsi eri osa-alueita muutamassa minuutissa.

Käyttämäsi selain on vanhentunut ja se ei välttämättä toimi tällä sivustolla. Suosittelemme uusimman Chrome-, Firefox- tai Safari-selaimen käyttämistä.