02.11.2018

Miksi sinä teet työtäsi?

Petteri Kilpinen
Johdon valmentaja

Kuulin poikkeuksellisen hienon keskustelunavauksen Nordic Business Forumin tauolla. ”Mitä teet työksesi” -kysymyksen sijaan minut yllätettiin kysymyksellä: ”miksi teet työtäsi?”. Herättävä ja tuore tapa avata keskustelu. Erittäin hyvin tässä ajassa kiinni.

NBF-tapahtuma keräsi yhteen tuhansia ihmisiä oppimaan liike-elämän parhailta kansainvälisiltä osaajilta. ”Miten menestyä” ja ”miten jaksaa” olivat sisältöjä, joita ihmiset tuntuivat ahmivan.

Sain keskustella monen tutun johtajan kanssa, ja lähes kaikkien mielessä pyöri kysymys siitä, teemmekö merkityksellistä työtä. Itse asiassa tämä sama keskustelunaihe on toistunut yhä useammin viimeisten vuosien ja kuukausien aikana. Käytänkö aikani ja osaamiseni asioihin, joilla on oikeasti merkitystä, ja näkyvätkö minulle henkilökohtaisesti tärkeät asiat työssäni? Annanko energiani asioille, joista voin olla ylpeä?

”Tekemällä merkityksellistä työtä rahallinen kompensaatio ei ole niin tärkeää.”

Nordic Business Forumin yleisö vastasi kysymyksiin omasta hyvinvoinnin tilastaan Lääkärikeskus Aavan Virta-hyvinvointitestissä. Kattava otos suomalaisia ja kansainvälisiä johtajia – ja sellaiseksi aikovia – saivat pohdittavakseen mielenkiintoisia tuloksia. Vähemmän yllättävää lienee se, että menestyvät ihmiset ovat melko hyvässä fyysisessä ja henkisessä kunnossa. Yli 25 prosentilla vastaajista olisi kuitenkin paljon kehitettävää hyvinvoinnissaan. Ja muutama prosentti arvioi hyvinvointinsa tilan todella huolestuttavaksi.

Kiinnostavin löydös vastauksissa oli korrelaatio merkityksellisen toiminnan ja taloudellisen varmuuden välillä. Ihmiset, jotka kokivat tekevänsä elämässään merkityksellisiä asioita, olivat kaikkein tyytyväisempiä taloudelliseen tilanteeseensa.

figure1 virta-nbf correlation

Tekemällä työtä, jonka kokee aidosti merkitykselliseksi, saavuttaa muita useammin paremman taloudellisen lopputuloksen. Toinen havainto on se, että tekemällä merkityksellistä työtä rahallisen kompensaation merkitys ei ole niin suuri kuin muilla. Taloudellinen menestys onkin usein suhteellinen käsite.

Ulkoiset motivaatiotekijät, kuten palkka, titteli ja muut edut johtavat lähes poikkeuksetta vertailuun muiden kanssa, ja tilanteeseen, jossa oma taloudellinen korvaus ei tunnu riittävältä. Sisäiset motivaatiotekijät, kuten työn merkitys ja työn ”imu” sen sijaan vähentävät tarvetta vertailuun.

Kutsumus ja rakkaus työtä kohtaan ovat itsessään palkitsevia.

Voit tehdä Virta-hyvinvointitestin maksutta osoitteessa www.virtavalmennus.fi/testi/aloitus.

Käyttämäsi selain on vanhentunut ja se ei välttämättä toimi tällä sivustolla. Suosittelemme uusimman Chrome-, Firefox- tai Safari-selaimen käyttämistä.