29.05.2019

Parempaa työkykyä kaiken tasoisille liikkujille

Timo Ritakallio
Pääjohtaja, OP-ryhmä

Johdatko yritystäsi tavalla, joka kehittää kaikkien alaistesi työkykyä? Vai kannustatko liikuntaseteleillä liikkumaan niitä, jotka ovat jo ennestään aktiivisia?

Liikunta on suurimpia työhyvinvointia ja jaksamista tukevia elementtejä. Kansalaisten liikkumattomuus maksaa Suomelle nyt noin 3,2 – 7,5 miljardia euroa vuodessa. Summa sisältää 600 miljoonaa terveydenhuollon suoria kustannuksia sekä lisäksi työkyvyn heikkenemisen vuoksi menetettyjä tuloveroja.

Huolestuttavinta on, että edes lapset eivät liiku tarpeeksi. Eikä vanhemmilla aina ole käsitystä lapsen liikunnan määrästä. Vaikka lapsella olisi yhdet futistreenit viikossa, hän voi elää loput kuusi päivää viikosta vailla mitään arkiliikuntaa.

Samaan aikaan huonokuntoisten ihmisten ikääntyessä heidän fyysinen toimintakykynsä rapistuu nopeasti, mikä lisää vanhustenhoidon kuluja.

On tärkeä muistaa liikunnan yksilölliset ja yhteiskunnalliset hyödyt. Liikunnalla on suora yhteys terveyden lisäksi oppimiskykyyn, tuottavuuteen, yhteisöllisyyden tunteeseen ja yleiseen hyvinvointiin.

Suurin haaste on saada innostumaan ne, jotka eivät liiku lainkaan.

Tämä kaikki tutkimusten pohjalta tiedetään, mutta miten työpaikalla sitten voidaan tukea ihmisen liikkumista? Henkilöstöliikuntaan toki satsataan Suomessa vuosittain noin 400 miljoonaa euroa, mutta arviolta 39 prosenttia yrityksistä ei seuraa investoinnin kohdistuvuutta ja vaikuttavuutta mitenkään.

Erilaiset liikuntasetelit ja muut työpaikan kannustimet ovat hyvä asia, mutta todellisuudessa niitä käyttävät eniten ne työntekijät, jotka liikkuisivat vapaa-ajallaan muutenkin. Suurin haaste on saada innostumaan ne, jotka eivät liiku lainkaan. Heidän kohdallaan esimerkin tarjoaminen ja aktiivinen työkulttuuri merkitsee paljon.

Pienillä muutoksilla eteenpäin

Tarjoatko johtajana mahdollisuuden lisätä kehoon liikettä työmatkoilla, työpäivän aikana tai vapaa-ajalla? Näytätkö itse esimerkkiä liikkuvasta kulttuurista?

Työelämässä tarvitaan sekä liikunnan lisäämistä että istumisen vähentämistä. Kaikista ei tarvitse tulla triathlonisteja, vaan riittää, että fyysistä aktiivisuutta lisätään päivään edes vähän. Se voi tapahtua kävelypalavereiden tai portaiden kävelyn muodossa.

Tarjoatko johtajana mahdollisuuden lisätä liikettä työmatkoilla, työpäivän aikana tai vapaa-ajalla?

Pyrin itse johtajana siihen, että palavereissa ei koskaan istuta tuntia yhtä mittaa. Välillä on noustava ylös.

Työhyvinvointi kuuluu Olympiakomitean tavoitteisiin edistää liikunnallisia elämäntapoja kansallisella tasolla Suomessa. Olympiakomitean järjestämä Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailu tarjoaa yrityksille työkaluja aktivoida henkilöstöä liikkumaan enemmän.

Yleisen hyvinvoinnin paranemisen lisäksi liikunnallisuus lisää urheilulajien harrastajamääriä seuratasolla ja siten mahdollistaa huippuyksilöiden kehittymisen. Myös kotikatsomoissa huippu-urheilu lisää yhteisöllisyyttä ja ehkäisee syrjäytymistä tuomalla yhteen eri taustoista tulevia ihmisiä.

Timo Ritakallio puhui Aava Virran suorituskykyä Suomeen tilaisuudessa 22.5.

Lue lisää valmennuksistamme

Etsitkö kumppania työterveyshuoltoon? Lue lisää työterveyspalveluistamme

Käyttämäsi selain on vanhentunut ja se ei välttämättä toimi tällä sivustolla. Suosittelemme uusimman Chrome-, Firefox- tai Safari-selaimen käyttämistä.