28.10.2019

Tiesitkö, että elät korkeintaan keskinkertaista elämää?

Petteri Kilpinen
Johdon valmentaja

Suurin osa kovia tuloksia tavoittelevista ihmistä saavuttaa vain keskinkertaisen suoritustason. Itseasiassa koko Suomi on täynnä keskinkertaisuuksia, kuten on koko maailmakin. Meissä kaikissa olisi mahdollisuus paljon parempaan. Kyse ei ole geeneistä, kasvatuksesta tai koulutuksesta. Kyse on siitä, miten elämme elämäämme.

Tämä sama keskinkertaisuus koskee niin yritysmaailmaa, koululaitosta kuin huippu-urheiluakin. Korkeaan suoritus- ja tuloksentekokykyyn vaikuttaa luonnollisesti moni asia, mutta olennaisin este huipulle pääsemiseen on varianssin puute. Työn tekeminen ja koko elämä on monesti tasaisen tappavaa puurtamista, mikä johtaa keskitason tai sen alapuolella tapahtuvaan toimintaan. Vaihtelu puuttuu. Jos ihminen elää jatkuvasti kuormitusta lisäämällä, eli näennäisellä tehokkuudella, on lopputulos lähes yhtä huono kuin toimiessa koko ajan vastuita vältellen pelkällä mukavuusalueella. Ilman puuttuvaa kuormituksen ja palautumisen varianssia niin suorituskyky kuin hyvinvointi laskevat.

Laatu korvaa määrän

Kunnianhimoiset, menestykseen ja korkeaan suorituskykyyn tähtäävät ihmiset osaavat kyllä piinata ja piiskata itseään, mutta ottavat siihen kallista lainaa palautumisesta. Ihminen, joka painaa keskivertosykkeellä hetkestä toiseen uskoo harhaisesti, että jos hommat sakkaavat pitää tehdä vielä enemmän töitä. Usein käy kuitenkin päinvastoin, tulokset heikkenevät ja uupumus lisääntyy. Ponnistelu ja siitä seuraava palautuminen ovat yksi yksikkö, ja siksi se tulee suunnitella yhdessä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö menestyksen eteen tarvitsi tehdä töitä, päinvastoin. Työtä pitää tehdä järkevämmin ja ennen kaikkea laadukkaammin. Jotta laatua voi muuttuvassa maailmassa koko ajan nostaa, vaatii se meiltä jokaiselta hyvää itsensä johtamisen taitoa sekä työkaluja sen kehittämiseen. Jos luulet, että tämän päivän erinomainen taso riittää vuoden päästä samaan tulokseen, niin olet pahasti väärässä. Vaikka ehkä toista toivommekin, niin kestääksemme mukana kilpailussa meidän on jatkuvasti pystyttävä kehittymään. Väärillä toimintatavoilla, varianssin puutteella, olemme kaikki hyvin keskinkertaisia suorittajia, ja kaukana omasta potentiaalistamme. Aikaa emme saa lisää, mutta energisyyttä ja jaksamista voisimme kehittää vielä huomattavasti enemmän. Suorituskyvyn rajoja ei todellakaan saavuteta tekemällä aina vaan enemmän, vaan ennen kaikkea tekemällä paremmin.

Varianssi, tie pysyvään muutokseen

Varianssi perustuu jatkuvasti muuttuvaan energiankäyttöön, ei tasaiseen puurtamiseen tai lineaariseen lisätehon tuottamaan oletukseen paremmasta tuloksesta. Vaihtelu ylikuormituksen ja alikuormituksen välillä on tuottavampaa ja suorituskykyä kehittävämpää kuin odotusarvo tasaisesta työmäärän lisäämisestä. Tämä tasaiseen määrän lisäämiseen uskova ihmisen mieli on yksi suurimmista syistä kasvavaan uupumiseen työelämässä informaatiotulvan keskellä.

Jotta saisi pysyvästi lisää energiaa elämäänsä, pitää muutos tehdä siten, että sillä tähdätään pysyviin muutoksiin omissa elämäntavoissa. Kaikki toiminta, joka tähtää nopeaan muutokseen, on luonteeltaan projektiluontoista, jossa jo lähtötilanteessa on unohdettu ajatus pysyvyydestä. Näitä lupauksia ja houkutuksia on media täynnä: ”kesäksi kuntoon” tai ” kahdeksan viikon tehokuuri” ‒ mutta mitä tapahtuu kesän tai kahdeksan viikon jälkeen?

Elämäntapamuutokset ovat lähtökohtaisesti loppuelämän mittaisia. Jos otamme aina sen lähtökohdaksi, se pakottaa meidät tekemään muutoksia, jotka ovat kertaluokaltaan pieniä, mutta joissa on mahdollisuus onnistua pysyvästi. Onkin kiinnostavaa, miten pienten toimintatapojen muuttaminen voi mullistaa ihmisen koko elämän. Usein teemme kuitenkin juuri päinvastoin. Teemme radikaaleja lupauksia ja muutoksia, joissa pysyminen on lähes mahdotonta. Samalla opetamme alitajunnallemme, että lupauksia tulee ja menee, ei niissä tarvitse pysyä.

Itsensä johtamisen taidot nousevat arvoon arvaamattomaan. Ihmisten pitää oppia pitämään huolta itsestään ja palautumisestaan, jotta varianssi toteutuu työkiireen keskelläkin.

Varianssi on taistelu kasvavaa keskinkertaisuutta vastaan. Tervetuloa joukkoihin!

Lisää aiheesta 29.10.2019 julkaistavassa Petteri Kilpisen ja Antti Hagqvistin kirjoittamassa kirjassa 'Varianssi - lataa itsesi täyteen energiaa'. Kirjaa saatavilla kirjakaupoista ja verkkokirjakaupoista, esim. https://www.fitrakauppa.fi/varianssi.html

Käyttämäsi selain on vanhentunut ja se ei välttämättä toimi tällä sivustolla. Suosittelemme uusimman Chrome-, Firefox- tai Safari-selaimen käyttämistä.