09.09.2018

”Isi on nyt vähän väsynyt” – Valmennusfilosofiamme

Petteri Kilpinen
Johdon valmentaja

Moni meistä tekee kaikkensa ollakseen parhaimmillaan töissä, perheen kanssa ja harrastuksissa – emme silti ole. Energisyyden, hyvän olon ja kehityksen esteenä voi olla hyvin yksinkertainen asia: unohdamme noudattaa elämän luonnollista rytmiä, varianssia.

Muistan monia loistavia työpäiviä, joissa palaveri toisensa jälkeen sujui kuin hurmoksessa, olin täynnä tarmoa ja innostukseni tarttui muihinkin. Päästyäni työpäivän jälkeen kotiin, tapahtui romahdus. Ei huvittanut lähteä lenkille tai tehdä perheelle hyvää ja terveellistä ruokaa. Ja mikä pahinta, en olisi millään jaksanut innostua lasten metelöinnistä ja touhuista. Kunpa vain saisi olla hetken rauhassa rankan työpäivän jälkeen… Tuntuuko tutulta?

Löydä oikea rytmi työpäiviin, liikuntaan ja tunne-elämään

Luonnossa toimii jatkuva pulssimainen rytmi, hetkestä ja vuosisadasta toiseen, todennäköisesti ikuisuuteen asti. Sen voi havaita vaikkapa meren aalloissa, vuodenajoissa, kalojen kutemisessa ja kasvien syntymässä. Myös ihmisissä. Elämämme perustoiminnot, kuten sydämen lyönnit, verenpaine, hormonitoiminta ja hengityksen tahti noudattavat kaavaa, jolla varmistamme elämän jatkumisen. Tämä rytmi, jota kutsumme varianssiksi, on luonnon liikkeen laki.

Ihmisen omaehtoisessa toiminnassa varianssi perustuu kykyyn vuorotella kuormituksen ja palautumisen välillä. Varianssin avulla saavutamme parhaan energisyyden tason, suorituskyvyn ja terveydentilan. Oikea rytmi noudattaa myös vuorokaudenrytmejä. Nukumme 90–120 minuutin sykleissä, välillä syvää, välillä kevyttä unta. Päivälläkin pystymme antamaan parastamme vain noin 90 minuutin sprintteinä. Moni ylittää jatkuvasti tuon ajan, ja sillä on hintansa. Liian pitkästä kuormittavasta tilasta seuraa energiatasojen lasku, jopa romahdus. Kehon ja mielen toimiessa ylikuormituksella, uusien asioiden omaksuminen ja henkinen kehittyminen taantuvat. Myös liian pitkä löysäily, eli palauttavassa lepotilassa viihtyminen, johtaa energiatasojen jyrkkään laskuun. Vain varianssin seuraaminen takaa kehittymisen ja suorituskyvyn jatkuvan korkea tason.

Liikunnassa puhutaan esimerkiksi superkompensaatiosta. Rasittamalla lihasta ylikuormittavaan tilaan luodaan mahdollisuus kasvuun, joka toteutuu lihaksen ollessa levossa. Sama rytmi toimii myös tunne-elämässä, jossa kyky seurata varianssia saa energiatasot pysymään ylhäällä. Jos elää pitkään korkean intensiteetin tunnetiloissa, vaikkapa innostuksen tai vihan vallassa, kuluttaa valtavan määrän energiaa. Siksi onkin tärkeää omaksua omia palauttavia työkaluja, joilla ylläpitää hyvän energian tasoa. Näitä voivat olla vaikkapa syvähengitys, kävely korttelin ympäri kiireisten palaverien välillä, jooga tai mindfulness.

Levoton multitasking tappaa kehityksen

Yksi vaarallisimmista varianssin hylkäämiskeinoista työelämässä on multitasking. Hajottamalla keskittymistä ja huomiota useaan suuntaan samanaikaisesti, tsekkaamalla vähän väliä Instan ja Whatsapp-viestit tai vastailemalla meileihin palavereissa, jättää aivoille välttämättömän lepotauon väliin. Ei ihme, että moni kevyttä toimistotyötä tekevä on lopen uupunut tullessaan töistä kotiin. Juuri silloin, kun jokaisen isän ja äidin olisi tärkeää olla täydessä terässä lastensa seurassa.

Voit seurata varianssia kaikilla hyvinvoinnin ja suorituskyvyn alueilla, on kyse sitten ruokarytmistä, tunne-elämästä, ihmissuhteista tai yleisestä elämänrytmistä. Noudattamalla luonnon rakentamaa rytmiä, saat ihmeitä aikaan. Jokaisen pysyvän elämäntapamuutoksen taustalla pitäisikin olla antautuminen luonnon luonnolliseen liikkeeseen, varianssiin, sen sijaan että hurahdamme milloin mihinkin kieltäytymiseen perustuvaan ja ihmetuloksia lupailevaan kuuriin.

Olen itse keskittynyt jo jonkin aikaan oman energisyyteni ylläpitämiseen varianssitaitojen avulla. Todistetusti se toimii. Nyt olen todella innoissani siitä, että sama filosofia on myös Aavan lanseeraaman Virta-hyvinvointipalvelun perustana.

Käyttämäsi selain on vanhentunut ja se ei välttämättä toimi tällä sivustolla. Suosittelemme uusimman Chrome-, Firefox- tai Safari-selaimen käyttämistä.